Wednesday, July 1, 2015

Ndodh shpesh që monotonia e qytetit të të zhhysë në një stres të mërzitshëm nga I cili do të largohesh për të gjetur qetësi.Ndodh shpesh që të gjithë të gjejmë tek vetja një dëshirë të pashpjegueshme për tu shkrirë me natyrën.Për të gjetur para syve vetëm hapësirë të blertë dhe cicërima zogjsh.Për t’u freskuar në ujë burimi dhe për të marrë frymë thellë.Për të fikur telefonin,kompjuterin,gjithçka dhe për tu rehatuar në një shtëpizë druri për të pushuar me njerëzit e tu të dashur.Dëshira për të ngrënë diçka të freskët që sapo ka dalë nga zjarri,ashtu si dinin ta bënin vetëm të parët tanë në fshat.
Dhe pas kësaj një shëtitje me kalë nëpër lëndina të virgjëra .Dhe pas shëtitjes të sodisësh poshtë urës peshqit që notojnë në ujin e kristaltë pa u shqetësuar nga askush…Duke lexuar këto rreshta çdokush prej jush mund të mendojë se janë shkëputur nga ndonjë përrallë…Jo është e gjitha realitet…
Të gjitha këto mund ti gjeni në sofrën tonë tek “Farma Sotira”
Gjithçka është konceptuar për tiu dhënë një kënaqësi dhe relaks,që vetëm natyra mund të ta ofrojë.Farma jonë ju hap dyert për tiu mirëpritur me shërbimin më cilësor,akomodimin në shtëpizat e drurit me të gjitha kushtet e nevojshme bashkëkohore,dhe ushqimi bio I rritur në Farmë dhe I përgatitur në praninë tuaj.
Çdo gjë e përgatitur me dru zjarri,në saç dhe zgarrë.Do të provoni gjithashtu byrekët e shijshëm tradicionalë që kanë lënë të impresionuar çdo turist që ka shkelur këtu.Do të shijoni verën dhe rakinë e përgatitur në mënyrë tradicionale.Do të shijoni peshkun e freskët I cili do të kapet dhe përgatitet në praninë tuaj.
Por mbi të gjitha do të shijoni një pamje të mrekullueshme që të ofron lugina që ndahet mes përmes nga rrjedha e burimit akull të ftohtë.Është e gjitha një realitet që mund ta gjeni vetëm tek “Farma Sotira” me çmim të pabesueshëm,nga I cili do të ngeleni të kënaqur,dhe do të kemi kënaqësinë tiu mirëpresim përsëri dhe përsëri çdo sezon pushimesh.
Ju ftojmë të shijoni këtë mrekulli të natyrës të përshtatur për pushime të qeta ne mal.
Mirësevini në sofrën tonë të “Farma Sotira”

Monday, August 1, 2011

Summer in Farma Sotira


Farma Sotira ~ The Eden of South-East Albania

Unforgettable journey towards Germenj-Sheleguri, Erseke Albania

Had not ever heard this name?

The itinerary that we will crawl, we think it deserves your attention, not only because it has a wonderful variety of landscape, natural vegetation and beauties, but also because in the heart of this thriving area an entertainment oasis has taken place, that will best meet, all the requirements and wishes of everyone who is in love with nature and its sports, riding, fishing, picnics, hiking, mountain climbing, skiing in the winter time and swimming in summer.
We are talking about Sotira, a small beautiful country, in Erseka district, 25 km down the road to Leskovik.
The area is located in the heart of the natural reserve Germenj-Shelegur, a destination of Albanian nature which offers endless beauty in every season.
In this Eden awaits you Jona and Toni, the owners of the farm, which were merged with the nature of the other residents of the farm to the point, it looks as though they have been here forever. In fact have only a few years, since they decided to leave immigration out and devoted to nature.
We already know the history of this country, which probably happens with many other ordinary people who one day, decide to make most productive the nature, certainly in the service of theirself, family and the other people.
Thw narrow of Jona starts when they came early in Sotira, the space where today is located the farm, was covered with bushes, thorns and rubbish that when seen all together use to create a sense of desolation. Together with Tony, worked long days to clear the land where in their dreams, they built the farm. It was a tiredful enterprice, often with the boredom of gravity of things that needed to be removed and cleaned. When everything finished and space was cleared, remained to cast the pieces of the dreams.
"Originally we opened a trout stocks," says Jona. "This happened after we returned from Greece. Then Tony bought two horses, which are his biggest passion, and make long walks through the valley. Later we bought some cows, which were gradually added, expanding the herd. Then we bought some sheep. So, gradually, the animals was lookinf for each other and came on then, goats, rabbits, chickens, pigs ... While the fish taverns had opened, everything was going well. People use to come, passing the time with the fish, catching it by theirselves in the reserves. We have both a major flaw; we’re sorry when we have to draw the fish out, to see that they need to cook it, or when lambs crumbs or bring them to me for clients. But we know tha thre is no way. The bounty of nature are made to enjoy by the people. 

When customers order the food they want to eat, generally do not expect ever sitting at the table. They stand up and walk across the lawn. They watch the fishes, go for a walk along the stream, caress the horses that graze over, or when is the season, go gather nuts in the forest. Here is the forest "- she shows up some hazelnut trees twenty feet beyond. - "Often they are delayed and we send guys to call when the lunch is ready.
The landscape in fron of the farm is gorgeous. At the end of the valley the horses are calm after the long walk with the tourists.
With the large demand of people we built them three wooden villas. Because when visitors come, especially foreigners, they want to be accommodated too. It is so beautiful place, the say, that one day is not enough to explore it.
It seems strange that a young couple, rather than the taste of the noisy city life, had chosen to deal with cows and horses. "At first, it was botring" - tells Jona - "but after, when we use to break some day, it looked like i had left the children alone and not animals. Now that we have the doughter, it seems to us the most loved place in the world.
The little girl came around the garden, chasing one of the farm dogs, and asking to her mother, to help her to catch the dog.
At least, she was right. Every detail there, complete the perfect frame of an ideal resort close to nature. A day spent here, was a real pleasure. And, more such days?
We would like to show lastly the history of the farm’s name. A bizarre phrase that does not respond to Albanian rules of language, has joined the name “farm”, by which naturally call it the foreigners when they come here, with that of “Sotira” (the location’s name). And so, "Farm" (Albanian: ferma) for ease of pronunciation and to respect the many foreigners who visit it, changed to Farm-a, while, Sotira is the geographic determinant that adds more melodicity in it. Thus comes even more beautiful when comes pronounced in both languages: Mirësevini, or welcome to Farma Sotira...